Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Mikrobiell katalys

Vid mikrobiell biokatalys används hela mikroorganismer (ofta jäst eller bakterier) för att omvandla en biomassa till en önskad produkt. Genom genmodifiering av cellen, sk. metabolic engineering, evolutionär anpassning, och/eller optimering av betingelserna för processen (temperatur, näring, syresättning etc.), kan man styra en mikroorganism till att producera just den produkt man vill ha från sin råvara på ett effektivt sätt. Det är en iterativ process, precis som när man arbetar med att skapa ett effektiv enzymatiskt system, innan man har hittat den perfekta mikroorganismen med de perfekta processbetingelserna. Målprodukten kan tas fram i syresatta (aerobiska) eller syrefria (anaerobiska) processer. Om man använder en syrefri process kallas detta också vanligen för fermentation.

Nedan finner du forskare inom detta område på Lunds Universitet:

Marie Gorwa-Grauslund

Porträtt Marie Gorwa-Grauslund

Kemiska institutionen, Avd. för Teknisk Mikrobiologi

Marie Gorwa-Grauslund har sin bakgrund inom mikrobiell och metabol teknologi. Marie utvecklar genmodifierade mikroorganismer för specifik biokonvertering av lignocellulosa till biobränsle (t.ex etanol) och bulkkemikalier (t.ex.bioplastprekursorer).  

 

Forskningsportal

Hemsida

E-post: marie-francoise [dot] gorwa [at] tmb [dot] lth [dot] se

 

Ed van Niel

Porträtt Ed van Niel

Kemiska institutionen, Avd. för Teknisk Mikrobiologi

Ed van Niel har sin bakgrund inom kemiteknik och kvantitativ mikrobiell fysiologi och arbetar med att utveckla tvåstegskombinerade fermentationsprocesser för produktion av väte och metan från lignocellulosa.

 

Forskningsportal

Hemsida

E-post: ed [dot] van_niel [at] tmb [dot] lth [dot] se

Sidansvarig: