Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Enzymatisk katalys

Det ställs stora krav på de enzymer (kallas även biokatalysatorer) som ska användas för industriellt bruk. De kommer ursprungligen från levande organismer, oftast mikroorganismer och de har en grundfunktion att omvandla specifika biologiska ämnen i organismer så att organismen kan tillgodogöra sig de omvandlade molekylerna i sin metabolism. För att de ska kunna användas industriellt måste de bland annat bli robusta så att de tåler en miljö utanför sin naturliga ursprungsmiljö. Ofta behövs också enzymerna modifieras så att de gör exakt den reaktion man vill ha, vilken kan skilja sig en hel del från den ursprungliga funktionen. När man tar fram en ny bioprocess är det vanligt att man behöver modifiera och utvärdera enzymets funktion flera gånger innan man har hittat rätt. Ibland används också hela system av flera olika enzymer för att få fram till rätt reaktion.

För att få vissa grundegenskaper hos enzymerna kan man hämta dem från mikroorganismer som lever i olika miljöer. Exempelvis kan man behöva ett enzym som tåler en hög temperatur och den kan då hämtas från mikroorganism som lever naturligt i varma källor.

I ett industriellt perspektiv är ett riktigt bra enzym eller system av enzymer mycket attraktivt då den slutgiltiga processen inte involverar hela celler och kan därför relativt lätt anpassas till att användas inom traditionell kemiindustri. I nedanstående lista finner du några av Lunds Universitets forskare som arbetar inom detta forskningsområde:

Patrick Adlercreutz

Porträtt Patrick Adlercreutz

Kemiska institutionen, Avd. för Bioteknik

Patrick Adlercreutz arbetar med enzymteknologi med fokus på användning av enzymer för framställning av kolhydratbaserade tensider, oligosackarider (prebiotika), lipider och kirala byggstenar för läkemedel m.m. 

 

Forskningsportal

Hemsida

E-post: patrick [dot] adlercreutz [at] biotek [dot] lu [dot] se

 

Eva Nordberg Karlsson

Porträtt Eva Nordberg Karlsson

Kemiska institutionen, Avd. för Bioteknik

Eva Nordberg Karlsson arbetar med enzymologi och mikrobiologi, med fokus på produktion och molekylärbiologisk utveckling av kolhydratmodifierande enzymer, för hydrolys (oligo- och monosackarider) och transglykosyleringsreaktioner (för glykokonjugat som tex tensider och antioxidanter) med biomassans kolhydratpolymerer som startmaterial. Fokus på bakteriella enzymer (från extrema mikroorganismer och från probiotiska bakterier).

 

Forskningsportal

Hemsida

E-post: eva [dot] nordberg_karlsson [at] biotek [dot] lu [dot] se

 

Henrik Stålbrand

Porträtt Henrik Stålbrand

Kemiska institutionen, Avd. för Biokemi och Strukturbiologi

 

Forskningsportal

Hemsida

E-post: Henrik [dot] Stalbrand [at] biochemistry [dot] lu [dot] se

Sidansvarig: